loading

CİNSEL TERAPİ NEDİR?

Cinsel terapi; cinsel hayatta sorunları bulunan birey veya çiftlere, cinsel sorunlar konusunda alanında uzman psikolog veya psikiyatrist tarafından uygulanan zihinsel tedavi biçimidir. Cinsel terapide, kişilere kesinlikle fiziksel olarak temas edilmez. Yalnızca konuşma terapileri uygulanarak, cinsel sorunun temeline inilerek çözüm elde edilmeye çalışılır. Cinsel terapilerin öncelikli amacı, bireyleri cinsellik konusunda eğitmek olacaktır. Buna ek olarak bireylerin cinsel sorunlarının kaynağı öğrenilir. Şayet cinsel sorun fiziksel bir nedenden dolayı meydana geliyorsa, bireyler dahiliye veya üroloji bölümlerine yönlendirilerek tedavi edilir.

CİNSEL TERAPİ NASIL UYGULANIR?

Cinsel terapi uzmanları tarafından gerçekleştirilen seanslarda cinsel yaşamda soruna neden olabilecek birçok etken değerlendirilir. Cinsel ilişkiye neden olabilecek fiziksel nedenler, cinsel isteğin yoğunluğu, kronik rahatsızlıklar konuşma terapisi ile ortaya çıkarılarak öncelikle sorunların ana nedenleri belirlenir.

Birçok psikolojik sorunun tedavisinde olduğu gibi cinsel terapi esnasında da deneyimler, duygular ve düşünceler paylaşılır. Sorunun durumuna göre uzman çiftlerle birlikte ya da ayrı ayrı görüşebilir. İlk seanslarda belirlenen seksüel disfonksiyonun kaynağı olan problemin ilk olarak kişiler tarafından kabul edilmesi sağlanır. Sonrasında bu sorunun nasıl kontrol edilebileceği üzerinde çalışılmaya başlanır. Terapi süresince uzman tarafından önerilen cinsellik hakkındaki kitapların okunması ya da iletişim egzersizlerinin yapılması sonuca çok daha hızlı ulaşılmasını sağlar.

CİNSEL TERAPİNİN TEDAVİ ETTİĞİ CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI NELERDİR?

Cinsel terapinin tedavi ettiği cinsel işlev bozuklukları; vajinismus, erken boşalma, sertleşme bozukluğu, disparoni (kadında ağrılı cinsel ilişki) kadın ve erkekte cinsel istek bozukluğu, kadında uyarılma bozukluğu, kadın ve erkekte orgazm bozukluğudur.

Ancak ülkemizde yaşanan cinsel sorunlara göz attığımızda, cinsel eğitimsizlikten kaynaklanan sorunlar, cinsel bilgi eksikliği, cinsel deneyimin yetersiz olması, cinsellikle ilgili yanlış inanışlar, yetiştiriliş biçimi nedeniyle sağlıklı bir bedene ve psikolojik yapıya sahip bireylerde ya da çiftlerde cinsel sorunlar sık görülmektedir. Bu sebeplerle meydana gelmiş olan cinsel sorunlar da birkaç seans danışmalık verilerek tedavi edilebilmektedir.

CİNSEL TERAPİ KİM TARAFINDAN YAPILIR?

Cinsel terapiler, uzman psikolog veya psikiyatristler tarafından yapılmaktadır. Terapiler çoğunlukla klinik veya hastanede yapılmaktadır. Cinsel terapiye başvuran kişilerin, terapilere cinsel partneri ile birlikte başvurmaları oldukça önemlidir. Bunun nedeni tamamen tedavi başarısının yüksek oranda sağlanması olacaktır. Terapiye gelen tüm çiftler uzman tarafından öncelikle ayrı olarak dinlenir ve çiftlerin cinsel öyküleri alınır. Sorun tam olarak belirlendikten sonra ise çiftlerin varmak istedikleri hedef göz önüne alınarak terapinin süresi ve sıklığı netleştirilir. Cinsel terapide temel olarak çiftelere cinsellik kavramı, cinsel organlar ve yanlış bilinen inanışlar hakkında doğru bilgiler aktarılır. Cinsel terapide çiftelere ev ödevleri verilerek tedavinin devamlılığı sağlanır.

Cinsel terapilerde başarı oranı nedir?

Cinsel terapide başarı oranı oldukça yüksektir. Özellikle kadınlarda sık görülen ve psikolojik nedenlere dayanan vajinismus, ağrılı cinsel ilişki, cinsel isteksizlik sorunları terapiye hızlıca yanıt verebilir.

Düzelen cinsel sorunlar tekrarlar mı?

Cinsel terapi, sorun tam olarak düzeldikten sonra sona erdirilir. Bu nedenle, ancak yarım bırakılmış cinsel terapilerden sonra cinsel sorunlar tekrar edebilir. Bu sürecin uzaması da kişinin motivasyonunun düşmesine neden olabilir.

Cinsel terapi almak şart mıdır?

Cinsel sorunlar, her iki cinsin hayatı boyunca karşısına çıkabilir. Özellikle erkekler bu noktada terapi almayı çoğu zaman reddetse de sorunların büyük bir bölümü ancak cinsel terapi ile aşılabilir.

Cinsel terapi süresi ne kadardır?

Sorunun nedenine bağlı olarak cinsel terapi süresi değişim gösterir. Klasik tedavilerde cinsel terapi süresi 6-12 seans arası düşünülebilir. Her hafta görüşmenin gerçekleşmesi halinde bu süreç ortalama 3 ay olur. Yoğunlaştırılmış tedavi programlarında ise bu süreç daha da düşebilir.