loading

ÜRETRA DARLIĞI NEDİR?

Üretra, idrarın vücuttan dışarı taşınmasına izin veren, penisin ucu ile mesane arasındaki bağlantı borusudur. Üretral striktür (üretra darlığı) idrarın mesaneden çıkarak rahat bir şekilde dışarı atılamamasına ve dolayısıyla idrarın mesanede birikmesine, mesanenin tam olarak boşaltılamamasına neden olur. Darlık üretranın ve çevresindeki dokunun yaralanması veya zedelenmesi nedeniyle oluşmaktadır. Nasıl ki cildimizde olan yaralanmalarda bir gerilme ve yaralanan yerde kalınlaşma oluşuyorsa, benzeri şekilde üretra yaralanmalarında da bir gerilme ve kalınlaşma olmaktadır. Bu gerilme ve kalınlaşma, üretranın ince boşluğunu tıkadığında idrar üretradan geçemez ve bu nedenle mesanede birikir. Travmalar, prostat kanseri için yapılan radyoterapi gibi kimi tıbbi uygulamalar, bu bölgede yapılan kimi cerrahi operasyonlar ve bel soğukluğu gibi bazı enfeksiyonlar üretra darlığına neden olabilmektedir. Darlıklar mesane ile penisin ucu arasında bir kaç milimetre ile birkaç santimetre arasında değişen bir uzunluğa sahip olabilir.

ÜRETRA DARLIĞI BELİRTİLERİ

ÜRETRA DARLIĞI AMELİYATI VE TEDAVİSİ

Üretral darlık nedeniyle idrarın mesane içerisinde kalmasının yaratabileceği acil durumlarda, idrar sondası veya mesanenin cilt üzerindeki izdüşümü üzerinden bir kateter yerleştirilmesi (suprapubik kateter) işlemleri ile mesane boşaltılarak acil durum giderilir ve hasta rahatlatılır.
Üretra darlığının varlığı ortaya konduktan sonra, bu durumun giderilmesine yönelik cerrahi işlemler uygulanabilir.
Cerrahi işlemlerin içerisinde sık uygulanan yöntemlerden biri “üretrotomi” adı verilen üretranın genişletilmesidir. Uygun olan hastalarda bu yöntem lazer veya mekanik olarak darlık olan kısmın genişletilmesi ile yapılır.
Üretrotomi için uygun olmayan veya üretrotomi ile başarı sağlanamayan hastalarda ise üretroplasti adı verilen açık cerrahi ile darlığın nedeni ortadan kaldırılır ve üretra genişletilir. Kimi durumlarda üretranın tamir edilebilmesi için çevre dokulardan faydalanılabilir.
Üretra darlığı için öncelikle deneyimli bir üroloji doktorunun muayenesi gerekmektedir.

Üretra Darlığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Üretra darlığı ameliyatı üretroplasti ya da endoskopik üretrotomi olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir. Üretra darlığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi, yapılan işleme, hastanın kateterizasyon süresine ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Üretra darlığının tedavisi için yapılan hemen hemen tüm ameliyatlardan sonra üretrada bir kateter (idrar sondası) bırakılır. Kateterin ne kadar süre yerinde kalacağı, yapılan işleme ve doktorun kararına göre belirlenir.