loading

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR NELERDİR?

Klamidya
Klamidya, Chlamydia Trachomatis adı verilen bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Klamidya, en sık rastlanan cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alır. Bu bakteri ile enfekte kişilerde herhangi bir belirti gözlenmeyebilir. Belirti gösteren kişilerde görülen durumlar:
Cinsel ilişki veya idrar yapma sırasında ağrı
Penis veya vajinada sarı – yeşil akıntı
Karnın alt bölgesinde ağrı olarak sıralanabilir.
Klamidya tedavi edilmediğinde enfeksiyon; üretra, prostat bezi ve testislere yayılabilir. Kadınlarda pelvik inflamatuar hastalığına neden olabilir. Ayrıca tedavi edilmeyen klamidya infertiliteye (kısırlığa) yol açabilir.
Gebe bir kadında tedavi edilmemiş klamidya enfeksiyonu varsa, bu enfeksiyon doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir. Böyle bir durumda bebekte zatürre, göz enfeksiyonu ve görme kaybı gibi problemler görülebilir.

Human Papillomavirus (HPV)
HPV, genital bölgeleri kapsayan yakın cilt teması veya cinsel ilişki aracılığıyla kişiden kişiye geçen bir virüstür. Pek çok alt tipi olan bu virüsün bazı alt tipleri kanser açısından yüksek risk taşır.
HPV enfeksiyonu sonucu en sık görülen sorun genital bölge, ağız veya boğazda oluşan siğillerdir. Ancak HPV enfeksiyonu sonucu görülen en ciddi sorun kanserdir. HPV; başta rahim ağzı (serviks) kanseri olmak üzere ağız veya penis kanseri, vulvar veya rektal kanser gelişimine neden olur. Özellikle HPV alt tiplerinden HPV 16 ve 18 kanser gelişimi açısından yüksek risk taşır.
Cinsel olarak aktif kişilerde HPV enfeksiyonu oldukça yaygındır. Çoğu kişide bu enfeksiyon herhangi bir belirti ve bulguya neden olmadan kendi kendine geçer. Ancak bazı kişilerde enfeksiyon uzun süre devam eder ve yılları içerisinde tekrarlayan siğil veya kanser gibi rahatsızlıklara neden olur.

Sifiliz (Frengi)
Sifiliz ya da diğer adıyla frengi, Treponema pallidum adı verilen bakteri enfeksiyonu sonucu oluşan bir hastalıktır. Enfeksiyon erken dönemde fark edilmeyebilir. Sifilizin genellikle görülen ilk belirtisi genital bölge, ağız ya da anüste kırmızı yuvarlak bir yara oluşumudur. Şankr olarak adlandırılan bu yara ağrısızdır ancak yaranın bulaştırıcılığı oldukça yüksektir.
Şankr oluşumundan sonra sifilizde
Döküntü
Ateş
Yorgunluk
Baş ağrısı
Eklem ağrısı
Kilo kaybı
Saç dökülmesi gibi belirtiler görülebilir.
Sifiliz tedavi edilmezse uzun dönemde görme veya işitme kaybı, hafıza ile ilgili sorunlar, kalp hastalıkları, zihinsel rahatsızlıklar gibi pek çok ciddi sonucun oluşumuna neden olabilir.
Sifiliz, anneden bebeğe geçebilen bir enfeksiyondur. Yenidoğanda sifiliz ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle gebe kadınların sifiliz açısından taranması faydalı olacaktır.

Human Immunodeficiency Virus (HIV)
HIV adı verilen virüs ile enfeksiyon, bağışıklık sisteminde zayıflamaya neden olur. bu nedenle HIV enfeksiyonu, diğer bakteri veya virüslerin vücutta enfeksiyon oluşturma riskini artırır.
HIV enfeksiyonu kişide grip benzeri semptomların gelişmesine neden olur. Bu semptomlar ateş, titreme, eklem ve kas ağrısı, boğaz ağrısı, bulantı, kusma olarak sıralanabilir.
HIV enfeksiyonu ilerleyen dönemde kişide ciddi bir immün yetmezlik görüldüğü AIDS hastalığına neden olur. Ancak günümüzde geliştirilen tedaviler sayesinde HIV enfeksiyonunun AIDS hastalığı gelişimine yol açmasının büyük ölçüde önüne geçilmiştir. Gonore (Bel soğukluğu) Gonore ya da diğer bilinen adıyla bel soğukluğu, Neisseria gonorrhoeae adı verilen bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında sık görülen bu hastalık pek çok kişide herhangi bir belirti oluşturmaz. Gonore belirtileri gösteren hastalarda ise sıklıkla;
Penis ya da vajinadan beyaz-sarı- yeşil renkte akıntı
Cinsel ilişki sırasında veya idrar yaparken ağrı
Sık idrara çıkma
Genital bölgede kaşıntı
Boğaz ağrısı gibi belirtiler görülür.
Gonore, anneden bebeğe geçebilir ve bu durum bebekte ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle gonore şüphesi taşıyan gebelerin gerekli kontrolleri yaptırması ve hastalık durumunda da gerekli tedaviyi alması faydalı olacaktır.

Trikomoniyaz
Parazit enfeksiyonu oluşan trikomoniyaz; cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. Bu enfeksiyonu taşıyan pek çok kişide herhangi bir belirti görülmez. Ancak bazı kadınlarda vajinadan çürümüş balık kokusu benzeri koku yapan akıntı görülmesi hastalık açısından oldukça karakteristiktir.

Herpes
Herpes Simpleks Virüsü (HSV), sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalık sebebidir. HSV-1 ağız ve dudakta uçuk oluşumuna neden olur. HSV-1 oral cinsel ilişki sırasında bir kişinin ağzından diğer kişinin genital bölgesine geçerek genital uçuk oluşumuna neden olabilir.
HSV-2, genital bölgede uçuk oluşumuna yol açar. Su toplayan lezyonlar şeklinde görülen bu uçuklar birkaç hafta içerisinde kabuk bağlayarak iyileşir. Ancak uçuk oluşumu tekrarlayan özelliktedir.

KADINLARDA CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Kan Tahlilinde Çıkar mı?

Cinsel yolla bulaşan birçok hastalık kendisini kan tahlilinde belli eder. Ancak kimi hastalıklar kan testinde kendisini belli etmeyebilir. Kan testi ile tespit edilebilen en yaygın hastalıklar ise; aids, Hepatit B, Hepatit C, uçuk ve frengi olarak sıralanabilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Kan ve Tükürük ile Bulaşır mı?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğunda sadece cinsel ilişki değil, aynı zamanda kan ve vücut sıvısı alışverişi de bulaş faktörüne önemli oranda etki etmektedir. Dolayısıyla bu soruya verilecek cevap “evet” olacaktır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nasıl Önlenebilir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemenin en iyi yolu korunmalı bir şekilde cinsel ilişkiye girmektir. Aynı zamanda çoklu partner seçiminden mümkün olduğunca uzak durmak da cinsel sağlık açısından oldukça önemlidir. Bunlara ek olarak, Hepatit B ve HPV virüsleri ise aşı yapılarak önlenebilmektedir

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kan ve tükürük ile de bulaşır mı?

Evet hasta kişilerin tüm vücut salgıları bulaşta etkilidir ve tükürükte bu yollardan birisidir.

Cinsel yolla kadınlara hangi hastalıklar bulaşır?

Cinsel yolla kadınlarda sıklıkla mantar (kandidiyazis), trikomanas, vajinit, herpes (uçuk), kondilom (HPV), HIV, hepatit gibi enfeksiyonları görülür.

Cinsel yolla erkeklere hangi hastalıklar bulaşır?

Erkekler de cinsel yolla bulaş sonucu üretirler, herpes, HPV başta olmak üzere, HIV, sfiliz, hepatit gibi enfeksiyonlar sıklıkla izlenir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda kadınlar mı daha fazla risk altındadır, erkekler mi?

Erkekler genelde enfeksiyonu taşıyıcıdır. Kadınlar ise enfeksiyona maruz kalan kesimdir. Genelde erkeklerde daha fazla klinik bulgu vermesine rağmen, kadınlar cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar açısından daha fazla risk altındadır ve klinik belirti vermezler. Bu nedenle tedavideki gecikmeye bağlı kadın hastalarda önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Yine de erken tanı ve tedavi her iki cinsiyet içinde önemlidir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hayati riske neden olur mu?

Tedavi edilmemiş her hastalık gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar da önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Üretritler özellikle gonoreye bağlı enfeksiyonlar erkeklerde sperm kanallarında enfeksiyonlar ve tıkanmaya yol açarak tıkayıcı tipte azoospermiye neden olabilir. Hepatit enfeksiyonları karaciğer yetmezliği ile sonuçlanan ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. HIV enfeksiyonu tedavi edilmediği takdirde bağışıklık sistemini baskılayarak pek çok ek soruna neden olur.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar penis ve rahim kanserine neden olabilir mi?

HPV enfeksiyonları ülkemizdeki formları genelde erkeklerde sadece peniste lezyon oluştururken, yurt dışı formları penis kanserlerinin en önemli nedenleri arasındadır. Yine HPV enfeksiyonları kadınlarda rahim ağzı kanserlerinin en önemli nedenlerinden biridir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için hangi bölüm doktoruna görünmek gerekir?

Erkekler için Üroloji, kadınlar için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından değerlendirme yapılmalıdır. Önemli olan partnerlerin her ikisinin de değerlendirilmesi ve eş zamanlı olarak tedavi edilmesidir. Tek taraflı tedavilerde uygulama başarısız ve etkisizidir. Çünkü tedavi edilmeyen partnerde enfeksiyon ajanı halen daha kronik olarak mevcut olacağı için sürekli enfeksiyon alışverişi devam edecektir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirlenmesi için hangi test ve işlemler yapılır?

Yakınması olan hastalarda erkeklerde idrar yolundan alınan sürüntü kültürü, kadınlarda ise vajenden alınan sürüntü kültürü ile mikroorganizma saptanması yapılır. Gerekli durumlarda erkeklerde rektal muayene ile prostat masajı yapılarak prostat sıvının mikroskobik incelemesi de yapılabilir. Viral enfeksiyonların tanısı ve enfeksiyonun genel etkisi değerlendirmek için ise kan testleri gereklidir. Viral enfeksiyonlar için virüs kanda oluşturduğu antijen ve antikorlar değerlendirilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ne zaman belli olur?

Süre enfeksiyonun türüne ve kişinin bağışıklık durumuna göre değişir. Bakteriyel enfeksiyonlar (bel soğukluğu, üretrit), bazı viral enfeksiyonlar (herpes) genelde 2-3 gün içinde klinik bulgu vermektedir. Buna karşılık viral enfeksiyonların belirtisi (hepatit, HIV) daha uzun süre içinde ortaya çıkabilir ve sadece kan testleri ile de saptanabilir. Bu nedenle şüpheli durumdan sonra 3-6 ay ara ile kan testlerini tekrarlatmak faydalıdır.