loading

SERTLEŞME SORUNU NEDİR?

Sertleşme Sorunu, erkek cinsel organı olan peniste cinsel birleşmenin başlaması ve devam etmesi için gereken veya istenilen derecede sertlik oluşturulamaması durumudur. Halk arasında iktidarsız veya ereksiyon bozukluğu olarak da ifade edilen penisin sertleşme sorunu, tıpta erektil disfonksiyon olarak adlandırılır.

Penisin sertleşmesi, cinsel bir uyaran sonrası kişide meydana gelen psikosomatik hemodinamik bir refleksin ortaya çıkmasıyla, küçük balonlardan oluşan penis kavernoz cismine gelen kan hızının artması sonucu penil dokunun genişlemesi ve uzaması durumudur. Bu zincirin herhangi bir yerindeki soruna bağlı penil sertlik kaybına sertleşme sorunu denilebilmektedir.

Sertleşme sorununun  bu soruna sahip erkeğin ve eşinin üzerindeki olumsuz etkisi sanılandan daha büyük olabilmektedir. Başta bu durumu yaşayan erkekte ciddi bir özgüven kaybı ve mutsuzluk oluşturabilmektedir. Eşle aradaki cinsel bağ da hasarlandığı için eşi tarafından direk eleştirilere maruz kalabildiği gibi sertleşme sorununa bağlı olarak cinsellikten uzak kalınarak eşler arasındaki sevgi bağlarının da zayıflamasına neden olabilmektedir. Kimi zaman yeni evli çiftlerde, cinsellik sıklığının daha az olmasına neden olarak bir infertilite nedeni de olarak da karşımıza gelebilmektedir.

Sertleşme sorunu en sık yaşanan cinsel fonksiyon bozukluğudur. Ancak insanların, cinsel yaşamları hakkında konuşmaktan hoşlanmamaları  nedeniyle sertleşme sorununun toplumda görülme sıklığı hakkında doğru bir prevanas çalışması yapılamamaktadır.Ancak kliniklere yapılan başvuru sıklığı, benzer etkenlere bağlı bir başka hastalık olan koroner atardamalar hastalıklarının görülme sıklığı sertleşme sorununun toplumda sanılandan çok daha sık rastlandığını göstermektedir.

SERTLEŞME SORUNU BELİRTİLERİ

SERTLEŞME BOZUKLUĞU TEŞHİSİ

Birçok vakada, fizik muayene ve tıbbi öykü ile ilgili soruları cevaplamak, sertleşme sorununun teşhisi için yeterli olacaktır. Kronik sağlık durumunuz varsa veya doktorunuz altta yatan bir durumun söz konusu olabileceğinden şüpheleniyorsa, daha fazla teste ihtiyacınız olabilir. Altta yatan durumlar için yapılan testler şunları içerebilir:
Fizik muayene: Bu, penisin ve testislerin dikkatlice incelenmesini ve sinirlerin duyu için kontrol edilmesini içerebilir.
Kan testleri: Kalp hastalığı, diyabet, düşük testosteron seviyeleri ve diğer sağlık durumlarını kontrol etmek için kan örneği laboratuvara gönderilebilir.
İdrar testleri (idrar tahlili): Kan testleri gibi, idrar testleri de diyabet belirtileri ve diğer altta yatan sağlık durumlarını aramak için kullanılır.
Ultrason: Bu test genellikle bir uzman tarafından yapılır. Penisi besleyen kan damarları üzerinde tutulan bir cihaz ile doktoru kan akışı sorunları olup olmadığını görebilir. Ultrason testlerinde kan akışını daha iyi değerlendirmek için penise ilaç enjeksiyonu yapılabilir.
Psikolojik değerlendirme: Depresyon, anksiyete ya da diğer psikolojik durumları değerlendirmek için doktorunuz sorular sorabilir.

SERTLEŞME TEDAVİSİ

Sertleşme bozukluğu tedavileri genellikle altta yatan sorunun tedavi edilmesiyle başlar. Hekiminiz, sertleşme bozukluğunun nedeni olarak bir başka hastalığı tespit ederse sizi ilgili branş hekimine yönlendirebilir. Hekiminiz ayrıca, sertleşme bozukluğu için ilaç tedavisine de başlayabilir.
Gerekli durumlarda cerrahi tedavilerin de seçenekler arasında bulunduğu sertleşme bozukluğu tedavilerinde, hekiminiz kimi durumlarda bir takım cihaz tavsiyelerinde de bulunabilir:
Ereksiyon sağlayıcı yardımcı cihazlar: Bazı hastalara vakum pompaları ve diğer cihazlar önerilebilir.
Penil implant: Cerrahi yöntemlerle penis içerisine yerleştirilen implantlar, sertleşme bozukluğu için bir çözüm olabilir.
Sertleşmeme için öncelikle deneyimli bir üroloji doktorunun muayenesi gerekmektedir.