loading

TESTİS KANSERİ NEDİR?

Testis erkek üreme sisteminin parçası olan ve penisin arka tarafında deri kese (skrotum) içinde bulunan 2 adet oval bezdir. Sperm üreten ve sperm depolayan testisler yüz kıllarının, vücut kaslarının ve cinsel libidonun gelişimini sağlayan testosteron hormonunu üretir. Testis içinde bulunan hücrelerin hızlı, anormal ve kontrolsüz şekilde çoğalması ile testis kanseri oluşur.

TESTİS KANSERİ TEŞHİSİ

Testislerde ortaya çıkan şişlikler ya da kitleler testis kanseri şüphesine sebep olur. Testis kanseri tanısı için testis ultrasonu, kan testleri ve fizik muayenesi gibi tetkikler yapılır. Hastanın tıbbi geçmişi ve fiziki muayenesi ile birlikte laboratuvar testleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılır. Testis kanseri teşhisi için ultrasonografi yapılarak testiste oluşan şişliğin ve kitlenin katı ya da sıvı olup olmadığı incelenir. Katı şişlikler ya da katı kitleler genelde hastanın testis kanseri olduğu anlamına gelir.

TESTİS KANSERİ TEDAVİSİ

Testis kanseri tüm organ tümörleri içerisinde tedaviye en iyi yanıt veren tümördür. Tedavide cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi tek başına veya kombine olarak uygulanır. Fakat tedavinin ilk basamağı cerrahi olarak etkilenen testisin çıkarılmasıdır. Bu işlemi genelde ek tedaviler olan; radyoterapi, kemoterapi izler. Testis kanseri için öncelikle deneyimli bir üroloji doktorunun muayenesi gerekmektedir.