loading

ÜRETRİT NEDİR?

Halk arasında “bel soğukluğu” olarak ta bilinen “üretrit”,  mesaneden idrarı dışarı atan ve üretra denen idrar kanalının iltihabıdır. İdrar yaparken yanma ve ani idrar yapma hissi ile kendini gösterir. Genellikle etken bakterilerle oluşan bir enfeksiyondur.

Üretrit, idrar yolu enfeksiyonu ile aynı şey demek değildir,  üretrit  üretranın iltihabıdır, oysa idrar yolu enfeksiyonu idrar yolunun bir enfeksiyonudur. Benzer belirtiler verirler, fakat tedavileri farklıdır. 

Üretrit her yaşta ve cinste görülebilir,  kadınlarda erkeklere göre enfeksiyon riski daha fazladır. Bunun nedeni erkek üretrasının kanın üretrasına göre daha uzun olması ile ilişkilidir.

KADINLARDA ÜRETRİT BELİRTİLERİ

ERKEKLERDE ÜRETRİT BELİRTİLERİ

ÜRETRİT TEDAVİSİ

Eğer rahatsızlığa iltihap sebep oluyor ise, antibiyotik kullanılması yeterli olabilmektedir. Antibiyotik ağız yolu ile değil de damar yolu ile alınır ise, daha sağlıklı ve kısa sürede neticelerin alınması mümkün olmaktadır. İltihap dışı sebeplerden ötürü ya da idrar yollarının tıkanması gibi ilaç tedavisinin yeterli gelmediği durumlarda bir alet yardımı ile kanalın esnetilmesi ile fiziksel bir tedavi yöntemi uygulanabilir.
Bazı kaynaklar bitkisel tedavi yollarını belirtmektedir. Bu yöntemler yaban mersini kaynatılıp günde 6 defa çay gibi içilmesi, civanperçemi kaynatılıp içilmesi, ay üzümü, ayrık otu eklemek, bu hastalığa ilaçsız ve doğal yöntemlerden toksin uzaklaştırıcı tedavi olarak önerilmektedir. Üretrit kısacası üretranın iltihabı olarak tanımlanabilir. Verdiği rahatsızlık sebebi ile bir ve yahut da birden çok organı etkileyebilen, hastalarda büyük rahatsızlığa sebep olan çeşitli sebepler yüzünden gelişen, kişiden kişiye farklı bulgu ve belirtiler gösterebilen, doktorlar tarafından tedavi edilebilen toplumda sık sık rastlanılan bir rahatsızlıktır.
Üretrit, üretranın iltihabına bağlı gelişen ve genelde tedavi ile tam olarak düzelen fakat bazen de tekrarlayabilen bir hastalıktır. Üretrit, muhakkak doktorlar tarafından ilaç ile tedavi edilmelidir. Yoksa üretrit ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Bu sebeple mutlaka üretrit iyi bir şekilde tedavi edilmek gerekmektedir. Üretrit genel olarak akut üretrit ve kronik üretrit tipi olarak iki tipten oluşmaktadır. Akut üretrit 1-6 haftadan kısa sürer iken ve kronik üretrit tipi 6 haftadan daha uzun sürmektedir. Akut üretrit belirtileri ve kronik üretrit belirtileri çoğu zaman farklılık göstermektedir. Akut üretrit sebepleri ve kronik üretrit sebepleri genelde farklı olabilmektedir. Akut üretrit tedavisi ve kronik üretrit tedavisi farklı şekilde yapılabilmektedir.
Üretrit için öncelikle deneyimli bir üroloji doktorunun muayenesi gerekmektedir.