loading

PENİS HASTALIKLARI

Penis hastalıkları genellikle erişkin olmuş erkeklerin yaşadığı problemlerden biridir. Bu penis hastalıkları erkeklerin cinsel yaşantısında da sorun yaratabilmekte ve yaşam kalitelerini düşürebilmektedir. Teşhis koyulabilen birçok penis hastalığı bulunmaktadır. Bu hastalıkların her birinin kendi yöntemlerine göre tedavisi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri sayesinde yaşanılan penis hastalıkları tedavi edilebilmektedir. Cinsel yaşantıda erkeğin özgüvenini de derinden etkileyen bu hastalıklar.

Erkekte oluşabilecek psikolojik sorunların habercisi olabilmektedir. Özgüvenini kaybetmiş ve kendisini yetersiz hisseden erkekler bu penis hastalıklarından dolayı bunları yaşayabilmektedir. Tedavisi, kriyoterapi, cerrahi tedavi, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri ile hastalık çözülebilmektedir. Penis hastalıkları denildiği zaman genellikle ilk akla gelen hastalıklar erken boşalma, sertleşmeme gibi sorunlardır. Bunun yanında testislerde meydana gelen büyüme ya da küçülme de sık yaşanılan hastalıklar arasında yer almaktadır. Erkeklerin penisinde meydana gelen bu hastalıklar üreme konusunda da sorun yaşamasını sağlayabilmektedir. Erkek üreme olan penisin sağlıklı olmaması durumu yaşanabilecek üreme hastalıkların habercisi niteliğindedir.

PENİS HASTALIKLARI NELERDİR?

Penis Hastalıklarının çeşitleri bulunmaktadır bu çeşitleri genital organ biti, sedef hastalığı, liken planus, penis kanseri, genital siğil, scabies, fimozis ve daha birçok bilinen penis hastalığı bulunmaktadır. Bu penis hastalıkları genellikle hastanın yeterli temizliği yapmamasından kaynaklanabilmektedir. Bunun yanında sedef hastalığı gibi iyileşme konusunda zorluk yaşanılan problemlerde etkilemektedir.  Hastanın yaşam ve giyim tarzı da penis hastalıklarını oluşturan zaten var ise de tetikleyen bir durumdur. Aşırı dar giyinmek gibi penis bölgesine baskı yapan durumlar hastalıkları oluşturan ve arttıran etkiler yaratmaktadır. Bu tip sorunlarla karşılaştığınız zaman gecikmeden doktor kontrolüne gitmeniz ve hastalığınıza teşhis koydurmanız gerekmektedir. bu da hastalığınız var ise ilerlemeden tedaviye başlanılması için önemlidir.

Hipospadias:

Penisin ucunda bulunan idrar deliğinin normal yerinde değil orta hat boyunca daha aşağı seviyelerde (ventralde) bulunması halidir. Doğuştan olan bir bozukluktur. Penisin sünnet derisi hizasında, onun altında, penisin ortasında, dip kısmında, testislerin bulunduğu lokalizasyonda ya da perine denilen bölgede idrar deliği olabilir. Beraberinde peniste eğrilik de gözlemlenebilir. Tedavisi çoğunlukla cerrahidir. Erken dönemde yapılan cerrahi girişim ile hem işeme hem de penis eğriliği giderilmiş olur.

Epispadias:

Penisin ucunda bulunan idrar deliğinin normal yerinde değil orta hat boyunca daha yukarı seviyelerde (dorsalde) bulunması halidir. Hipospadiasa göre daha az sıklıkta görülen doğumsal bir anomalidir. Tedavisi direk olarak cerrahidir. Eşlik eden başka ürogenital anomaliler yönünden de dikkatli olmak gerekir.

Penis eğriliği:

Peyronie hastalığının belirtileri genellikle hastalığın ortaya çıkmasından sorumlu olan fibrotik bağ dokusunun bulunduğu konuma ve büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Buna göre, penis eğriliği durumunda karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Bazı hastalarda oluşan fibrotik doku, tek bir bölgede sınırlı kalmayarak penis boyunca uzanabilir veya penisi sarabilir. Tedavi edilmediğinde, dokuya kalsiyum çökmesinin etkisiyle bu fibrotik doku sertleşebilir ve peniste ciddi hasar ya da şiddetli ağrıya yol açabilir. Yine bazı hastalarda, fibrotik dokular penisin farklı bölgelerinde birden fazla sayıda gelişebilir ve buna bağlı olarak anormal kıvrımlı penis görüntüsü ortaya çıkabilir.

Mikropenis (penis küçüklüğü):

Gerilmiş olarak ölçülen penis boyunun yaşa göre belirlenen aralığın altında olması durumudur. Çocukluk dönemi ya da erişkin dönemde görülebilir. Muayene ve tetkikler ile durum değerlendirmesi yapılır. Hormonal yönden hastalar özellikli incelemelerden geçirilir. İlaçlar ya da cerrahi tedavi seçenekleri ile tedavi başarılı bir şekilde tamamlanabilir.

Sertleşme sorunu (erektil disfonksiyon):

Sertleşme sorunu başarılı cinsel teması sağlayabilecek sertlik düzeyine ulaşamama veya bu sertlik düzeyini yeterince sürdürememe hali olarak tanımlanır. Erken boşalma veya kısırlıkla (infertilite) aynı anlama gelmez. 40 yaş üstü erkeklerde daha sık gözükmektedir. Sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin diğer cinsel fonksiyonları çoğu zaman normaldir. Örnek vermek gerekirse, sertleşme sorunu yaşayan bir hasta cinsel istek duyabilir ve sorunsuz bir şekilde boşalabilir.

Penis kanseri:

Çok az rastlanan penis hastalık türlerinden bir tanesidir. Genel olarak, 50 yaşının üzerindeki erkeklerde görülmektedir. Birden fazla cinsel partnere sahip olan kişilerde, sünnetsiz kişilerde, penis iltihabı atlatan kişilerde ve HPV enfeksiyonuna sahip olan kişilerde görülmektedir.

Penis hastalıkları için öncelikle deneyimli bir üroloji doktorunun muayenesi gerekmektedir.