loading

FİSTÜL NEDİR?

Fistül, bir organla başka bir yapı arasında oluşan tüp şeklindeki anormal bir bağlantıdır. Mesane ve vajina gibi iki vücut boşluğunun veya vücut boşluğu ile cildin bağlantısı biçiminde olabilir. Fistül terimi Latincede tüp anlamına gelen fistula kelimesinden türetilmiştir. En sık olarak anüs ve çevresinde görülür ve bu durumda anal fistül adını alır. İkinci en yaygın yerleşim yeri iki bağırsak bölümü arasındadır ve bunlara enteroenterik fistül denir. Fistüller ayrıca rektum ve vajina, bağırsak ve cilt, bağırsak ve mesane arasında da sıktır.

İdrar yollarında çok sayıda fistül türü görülebilir:
Anal Fistül Belirtileri
Anüs çevresindeki ciltte tahriş
Otururken, hareket ederken, dışkılama sırasında veya öksürürken artan sürekli ve zonklayıcı bir ağrı
Makat çevresinde kötü kokulu akıntı
Dışkılama sırasında irin veya kan gelmesi
Apse varsa makat etrafında şişme, kızarıklık ve ısı artışı
Bazı durumlarda bağırsak hareketlerini kontrol etmede zorluk
Fistülün ucu deride makat yakınında küçük bir delik şekilde görülebilir, ancak bunu hastanın kendisinin görmesi zor olabilir.
İdrar yolu fistülü belirtileri
Vajinadan sıvı sızması
Vajinadan sürekli idrar kaçağı
Vajinadan kötü koku gelmesi
Vajinadan dışkı sızması
Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
İdrar yaparken idrar yollarından gaz çıkışı olması
Kadınlarda genital bölge cildinde tahriş
Karın ağrısı

GENİTOÜRİNER FİSKÜL NEDİR?

Hanımlarda kadın doğum operasyonları sonrasında mesane ve idrar yollarına istenmeden verilen zararlar idrarın hazneden dışarı gelmesine ve bez kullanılmasını gerektirecek şekilde idrar kaçırılmasına neden olabilir. İdrarın idrar deliği haricinde başka bir yerden gelmesi durumu genitoüriner fistül olarak adlandırılır. Hanımlarda fistül cerrahisi hazneden veya karından yapılabilir. Fistül cerrahisi mutlaka tecrübeli ellerde yapılmalıdır. Başarısız fistül operasyonlarının onarımı genellikle uzun ve zahmetli ameliyatları gerektirir. Erkeklerde ise en sık fistül hipospadias operasyonları sonrasında olur. Fistül onarımı için ilk operasyondan sonra en az 6 ay beklenmesi gereklidir. Bazı fistüller o kadar şiddetli olur ki hipospadias operasyonunun başarısız hipospadias onarımı olarak adlandırılıp onarımın en baştan tekrar yapılması gerekir. Erkeklerde prostat kanseri, bağırsak kanseri ameliyatları sonrasında ya da ışın tedavisi (radyotyerapi) sonrasında makat ve idrar yolu arasında bir fistül oluşup idrar içerisinden büyük abdest ya da büyük abdestten idrar gelmesi söz konusu olabilir. Bu durumun tedavisi genellikle uzun ve zahmetli operasyonları gerektirir. Üroloji ve genel cerrahi uzmanlarının beraber çalışması gerekebilir.
Ürogenital fistül için öncelikle deneyimli bir üroloji doktorunun muayenesi gerekmektedir.