loading

SÜNNET NEDİR?

Erkek çocuklarda penisin ucunu çevreleyen derinin alınması işlemine sünnet adı verilmektedir. Sünnet, inançlarımız ve sosyal yönü dışında bilimsel olarak da önerilmektedir. Sünnet derisinin pipi başına yapışık ve dar olması durumunda, idrar yapmada zorluk ve bazen idrar yolu enfeksiyonu görülebilmektedir. Ayrıca, sünnet olmamış erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve penis kanseri riskinin arttığı bilinmektedir. Sünnet olmamış erkeklerin eşlerinde rahim ağzı kanseri daha sık görülmektedir. Sünnet sonrası idrar yolu enfeksiyonu riski azalmaktadır. Bu bilimsel veriler ışığında, dünyada sünnet yaptırma oranında giderek artmaktadır.  İdrar yolu enfeksiyonu, pipi derisi iltihabı, pipi ucunda balonlaşma ve zorlanarak işeme veya bazı böbrek ve idrar yolu hastalıklarında erken sünnet önerilmektedir. Çocukların sünnet öncesinde muayene edilerek; varsa sünnetle birlikte ameliyat edilmesi gereken hastalıklar ya da bazen sünnetin 1 yaşa kadar ertelenmesini gerektiren hastalıklar tespit edilmelidir.

SÜNNET KAÇ YAŞINDA YAPILMALIDIR?

Sünnet tıbbi açıdan her yaşta yapılabilen bir operasyon olmakla birlikte zamanlaması çocuğun psikolojik dünyası için büyük önem taşımaktadır. Psikolojik gelişim evresi açısından bakıldığında çocukların cinsel kimliğini fark etmeye başladığı 2-5 yaş arasında uygun olmayan şartlarda gerçekleştirilen sünnetin psikolojik etkilenmelere yol açabileceği düşünülmektedir. Anneye son derece bağlı olunan bu dönemde yapılacak sünnet bazı çocuklarda cinsel organının kaybettiği yönünde bir algı oluşturabilmektedir. Bu nedenle eğer tıbbi bir gerekçe yoksa sünnet için 2 yaş öncesi veya 5 yaş sonrası dönemi tercih etmek daha sağlıklı gözükmektedir. Ancak bu durum 2-5 yaş arasında sünnet yapılmayacağı anlamına gelmemektedir. Özellikle sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren, böbrek ve idrar yollarına bağlı anatomik bozuklukları olan erkek çocuklarda sünnet mutlaka önerilmektedir. Sedasyon denilen yüzeyel bir anestezi çeşidi ile sorunsuz bir şekilde sünnet yapılabilir.
Son yıllarda sünnet için ileri yaşları beklemeyen ailelerin sayısı artmaktadır. Çocuklar yenidoğan döneminde hatta doğumu takip eden günde dahi sünnet olabilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde doğan her 10 erkekten 7’si dini, kültürü, inancı ne olursa olsun ilk 24-48 saat içerisinde sünnet edilmektedir. Bu tercihin sebebi tabi ki temizlik ve hijyendir.
Ancak yenidoğan sünnetinde ailelerin dikkat etmesi gereken konular bulunmaktadır. Bebeğin hayata tutunma sürecini atlatması, emmeye alışması, eğer varsa yeni doğan sarılığının bitmesi beklenebilmektedir. Doğumdan sonraki ilk iki gün tercihen, ancak uygun değilse ilk 3 ay içerisinde sünnet yapılması uygun olacaktır. Sünnet kararı alınırken çocuk doktoru, operasyonu yapacak doktor ve aile bir araya gelerek ortak karar vermelidir. Bebekte herhangi bir sorun yoksa yenidoğan sünneti ilk 48 saat içerisinde rahatlıkla yapılabilmektedir. Ancak bebeğin sağlık durumunun detaylı olarak incelenmesi ve sünnete uygun olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Aşağıdaki durumlarda ise yenidoğan sünneti ertelenmelidir:
Yeni doğan sarılığı
Prematüre doğumlar
Ailede hemofili yani kanama ve pıhtılaşma sorunu varlığında
Peygamber sünneti gibi cerrahi tedavi gerektiren durumlar

Sünnet kaç günde iyileşir?

Sünnet sonrası penisin tam olarak iyileşmesi genellikle 3 ila yedi gün sürer. Penisin ucu sünnet sonrası ağrıyor olabilir veya penis kırmızı renkte, çürük şekilde ve sünnet sonrası şişlik görünebilir. Penisin ucunda da az miktarda sarı sıvı fark edebilir. Tüm bu problemler ortalama 3-7 gün içinde ortadan kaybolur.

Bebeklerde Sünnet

Sünnet her yaşta yapılabilmekle beraber; özellikle 2-5 yaşlar arasında yapılması çocukta oluşabilecek olası psikolojik travmalardan dolayı pek tavsiye edilmemektedir. Son zamanlarda yeni doğan bebeklerde; cerrahi işlemin kolaylığı, bebekte yara iyileşmesinin çabuk olması, sünnet sonrası bakımın kolaylığı ve yeni doğanda henüz kişilik teşekkül etmediği için psikolojik travma oluşturmaması nedeniyle en ideal yaş olarak kabul edilmektedir.

Sünnet neden olunur?

Sünnet, birçok Yahudi ve Müslüman ailenin yanı sıra Afrika ve Avustralya’daki bazı yerli kabileler için dini veya kültürel bir ritüeldir. Sünnet aynı zamanda bir aile geleneği, kişisel hijyen veya koruyucu sağlık bakımı meselesi olabilir.
Bazen sünnet derisinin penis başı üzerinden geri çekilemeyecek kadar sıkı olması gibi tıbbi bir sünnet ihtiyacı da oluşabilir. Diğer durumlarda, özellikle Afrika’nın bazı bölgelerinde, cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonların bulaşma riskini azaltmak için daha büyük erkek çocuklar veya yaşlı erkekler için de sünnet önerilir.
Sünnetin aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları bulunmaktadır:
Daha iyi hijyen seviyesi: Sünnet, penisin yıkanmasını kolaylaştırır. Bununla birlikte, sünnetsiz penisi olan erkeklere, sünnet derisinin altını düzenli olarak yıkamaları önerilir.
İdrar yolu enfeksiyonu riskinde azalma: Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu riski düşüktür, ancak bu enfeksiyonlar sünnetsiz erkeklerde daha sık görülür. Hayatın erken dönemlerinde görülen şiddetli enfeksiyonlar, daha sonra böbrek sorunlarına yol açabilir.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların riskinde azalma: Sünnetli erkeklerin HIV de dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonlara yakalanma riski daha düşüktür. Yine de, güvenli cinsel uygulamalar esastır.
Penis problemlerinin önlenmesi: Bazen sünnetsiz bir penis üzerindeki sünnet derisinin geri çekilmesi zor veya imkansız olabilir (fimozis). Bu, sünnet derisinin veya penisin başının iltihaplanmasına yol açabilir.
Penis kanseri riskinde azalma:Penis kanseri nadir olmakla birlikte, sünnetli erkeklerde daha az görülür. Ayrıca sünnetli erkeklerin kadın cinsel partnerlerinde rahim ağzı kanseri daha az görülmektedir.
Bazı kan pıhtılaşma bozuklukları varsa sünnet iyi bir seçenek olmayabilir. Ayrıca, hastane kreşinde hala tıbbi bakıma ihtiyaç duyan prematüre bebekler veya penis anormallikleri ile doğan bebekler için sünnet uygun olmayabilir.
Sünnet doğurganlığı etkilemez ve sünnetin genellikle erkekler veya eşleri için cinsel zevki arttırdığı veya azalttığı düşünülmez.
Sünnet için öncelikle deneyimli bir üroloji doktorunun muayenesi gerekmektedir.