loading

STRES TİPİ İDRAR KAÇIRMA NEDİR?

Halk arasında ki adı ile idrar kaçırma, gündelik hayatta ani bir şekilde yapılan gülme, öksürme, ağır bir şeyler kaldırmak gibi karının içinde basıncın arttığı anlarda idrarın istemsiz bir şekilde tutulamaması durumudur. Buna stres inkontinans adı da verilir. İdrar tutamamanın bir başka biçimi ise tuvalete gidildiği an üroloji doktorunun, veya gece yatarken idrar kaçırma ya da düzenli olarak idrarın gelmesi gibi karının içinde basıncın artması ile alakası olmayan durumlardır. Bu durum da genel olarak sinir sistemi ile alakalı bir bozukluktan kaynaklanmaktadır. İdrarın, idrar deliğinden değil de vajinadan gelmesi olayı ise fistül sonucu gerçekleşen bir rahatsızlıktır. Burada bahsi geçecek olan olay sadece karın içindeki basıncın arttığı durumlarda idrar tutamamaktır. Stres inkontinansa yol açan bozukluk tümüyle anatomik bir lezyondan ibarettir. Burada normal koşullarda mesane ile idrar borusu arasında ki olması gereken açının bozulmuş olduğu görülür.

STRES ÜRİNER İNKONTİNANS TEDAVİSİ

Bir uzman yardımı ile stres inkontinansın tedavisi  nedeni ve tipi belirlenerek uygun bir operasyon ile elbette ki mümkündür. Bozulmuş olan mesane ile mesane borusunun arasında ki açı küçük bir operasyon ile baştan oluşturularak hastanın rahatsızlığı giderilir.
Günlük hayatın kalitesini düşürerek, gerek iş hayatı, sosyal yaşam gerek ise kişisel alanı etkileyebilme potansiyeli olan bu sorundan kurtulabilmek için değişik tedavi yolları ve çözümler vardır. Kadınlarda ve erkeklerde görülen bu rahatsızlık için, idrar kaçırmanın değişik tipleri, sebepleri ve bu sebeplere göre farklı tedavileri yöntemleri vardır. İdrar kaçırma oldukça fazla görülen ve tedavisi mümkün olan bir problemdir. Her cinsiyet ve yaşta görüldüğünden dolayı aslında bir hastalık da değildir. Birden fazla farklı tipi ve tedavi yöntemleri vardır. Bu yüzden, yapılacak tedavinin yöntemi de idrar kaçırmanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak duruma göre ilaç ve operasyon tedavisi ile rahatsızlık giderilir. Bu tedavi yöntemlerini inceleyecek olursak;
Cerrahi olmayan tedavi yöntemi: Burada amaç, istem dışı olan idrar kaçırmaya katılan etkenlerin iyileştirilerek düzelmesini sağlamaktır. Cerrahi olmayan tedavi yöntemi, sorunu kötüleştiren etkenlerin örneğin, kabızlık, şişmanlık, sigara tüketimi, aşırı sıvı alımının önlenmesi gibi ve artmış olan karın içi basıncını dengeleyebilmek için hastanın pelvis tabanı yeteneğini fazlalaştırmaya yönelik kaslar ile kadınlık hormonu durumunun düzeltilebilmesini hedefler.
Kegel egzersizleri ile tedavi yöntemi: Pelvis, tıp dilinde leğen kemiklerinin arasında kalan bölgedir. Doğumun olduğu sırada, bebeğin takip ederek çıkacağı yol burasıdır. Pelvis bölgesinde çokça sayıda kas vardır. Ve bu kasların eğitimi idrar yaparken, bu bölgedeki kasların sıkılması ile beraber idrar akımının durdurularak bir süre tutulduktan sonra kasların tekrar gevşetilmesi ile olur. Hangi kas grubunun kasılıp gevşetildiğini öğrenmeye çalışmalı ve bu kas gruplarını öğrenildikten sonra, gün içerisinde 200 kere kasılmalı ve de gevşetilmelidir. 5 yavaş, 5 hızlı hareket ile günde minimum 5 kere yapılmalıdır. Hamilelik döneminde en az 3 kez yapılmalı ve doğumdan sonra da minimum olarak 10 kez yapılmalıdır. Kegel egzersizleri, özellikle doğumdan sonra sık olarak görülen öksürme, aksırma ve gülme ile idrar kaçırmayı engelleyebilmektedir.
İlaç ile tedavi yöntemi: Bu konuda uzman olan doktorlar tarafından karar verilerek, mesaneyi gevşetmeye yarayan ilaçların kullanımı ile buna uygun olan hastalarda fayda sağlamaktadır.
Cerrahi tedavi yöntemi: Gerçek anlamda stress inkontinansın tedavisi, cerrahi yöntemler ile yapılan bir tedavi şeklidir. Bu problemi düzeltmek için günümüzde uygulanan bir çok  ameliyat tipleri vardır.

İNKONTİNANS TİPLERİ

İdrar kaçırmanın sebebi nedir?

Yaşın ilerlemesi
Aşırı kilolu olmak, obezite
Kalıtımsal bir takım sebepler
Kabızlık
İdrar yolu enfeksiyonları (kadınlarda sistit, mesane iltihabı)
Vajinal enfeksiyonlar
İdrar taşları ve tümörleri
Zor yapılan doğumlar,
Menopozla ilişkili hormonal değişiklikler
Şua tedavisi
Sinirsel hastalıklar ve erkeklerde görülen prostat büyümesi
Kadınlarda devamlı idrar kaçırmaya sebep: mesane-vajina arasında ya da böbrekle mesane arasındaki idrar borusu (üreter)
Vajina arasında oluşacak birleşmeler
Kontrolsüz şeker hastalığı
Alkolizm
Prostat kanseri için yapılan ameliyatlar
Adele gevşeten, tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, sakinleştirici, depresyona karşı alınan ilaçlar, alerji ilaçları da idrar kaçırmaya sebep olabilir.
Beyin fonksiyonlarında yavaşlamaya neden olan hastalıklar (demans, alzheimer, damarsal hastalıklar vb)
Stress inkontinans (İdrar kaçırma) için öncelikle deneyimli bir üroloji doktorunun muayenesi gerekmektedir.